Email
biuro@firmacontra.pl
Telefon
56 664 49 44
Podstawowym zadaniem rolnictwa jest zaspokojenie wzrastającego zapotrzebowania na żywność ludności a podstawowym czynnikiem służącym do osiągnięcia coraz wyższych efektów produkcyjnych w rolnictwie są melioracje.Pozwalają one na racjonalne wykorzystanie obiegu wody w środowisku kształtowanym przez człowieka dla potrzeb rolnictwa. Słowo „melioracja” pochodzi od łacińskiego słowa „meliorare”, które oznacza polepszać, poprawiać. Melioracje rolne obejmują wszystkie zabiegi ulepszające i poprawiające środowisko, trwale służące podniesieniu produkcji rolnej. Celem zabiegów melioracyjnych jest uzyskanie gleb o wysokiej i trwałej żyzności, pozwalające na stałe zwiększanie plonów z zmeliorowanych terenów.
Podstawowym zadaniem melioracji jest optymalizacja układu czynników plonotwórczych w środowisku tj. woda, powietrze, temperatura, światło, składniki pokarmowe. Melioracja ma także na celu ułatwienie wykonywania prac agrotechnicznych oraz ochronę środowiska przyrodniczo – rolniczego przed degradacją, zapobieganie klęskom żywiołowym powodzi i posuch, rekultywację terenów zniszczonych przez górnictwo, przemysł lub inną działalność człowieka. W zależności od stwierdzonego problemu stosuje się różne rodzaje melioracji: odwadniające, odwadniająco – nawadniające, nawadniające, przeciwpowodziowe, przeciwerozyjne, fitomelioracje, agromelioracje lub rekultywacje. Patrząc przez pryzmat naszych plantacji i ogrodów największe znaczenie mają dla nas melioracje nawadniające i odwadniające.Na podstawie: „Podstawy melioracji rolnych tom I”, praca zbiorowa pod redakcją prof. dr hab. P.Prochala, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1986r.